backgrounds

Dorukhan

Dorukhan Tohumu

Avesa Tohumculuk tarafından ıslah edilen kırmızı ekmeklik buğday çeşidi DORUKAN 2023 yılında tescil edilmiştir . DORUKAN çeşitimiz alternatif karakterde, beyaz başaklı kırmızı taneli ve kılçıklı bir çeşittir. DORUKAN 2023 tescil denemelerinde verim birincisi olmuştur. 2023 tescil denemelerinde DORUKAN çeşidinden, standart çeşitlere göre %9.4 daha yüksek verim elde edilmiştir. Suya ve azota tepkisi çok iyidir. Bu yüksek verimin yanında kalite değerleri de iyidir. Çeşidimiz güçlü bitki yapısına sahip olup, geniş adaptasyon kaabiliyeti ile yatmaya dayanıklı ve soğuğa toleranslıdır. Dane ve sap verimi yüksek olan çeşidimiz sulu ve taban alanlarda üretimi tavsiye edilir.

Tarımsal ve Morfolojik Özellikleri

  • Verim: 650-850 kg/da

  • Başak Tipi: Kılçıklı ve Beyaz

  • Dane Rengi / Tipi: Kırmızı/Sert

  • Bitki Boyu: 85-100 cm

  • Gelişme Tabiatı: Alternatif

  • Erkencilik: Orta-Geç

  • Orjini: TÜRKİYE

  • Kardeşlenme: Yüksek

  • Soğuğa Dayanıklılık: Toleranslı

  • Kurağa Dayanıklılık: Toleranslı

  • Yatma Durumu: Dayanıklı

  • Islahcı Kuruluş: AVESA TOHUMCULUK

  • Tavsiye Edilen Ekim Miktarı: 18 - 22 kg/da

  • TAVSİYE EDİLEN Orta Anadolunun sulu alanları, Trakya,
    EKİM BÖLGELERİ Güney Marmara ve Geçit kuşağı bölgeleri.

Kalite Özellikleri

  • Hektolitre (kg/hl): 78-80,5

  • Protein (%): 12,5-13,6

  • Gluten Oranı (%): 26-28

  • Gluten İndeksi (%): 77-98

  • Enerji Alveograf (W): 216-264

  • SDS Sedimantasyon (ml): 39-51

  • 1000 Dane Ağırlığı (g): 38-40

  • Un Verimi (%): 73-75

  • Sertlik (PSI): 65

  • Absorbsiyon (%): 66,1

Doğal epidemi koşullarında bölgenin en önemli hastalıklarından; sarı pasa orta dayanıklı, sürmeve rastığa dayanıklıdır. Kök ve kök boğazı çürüklüğüne töleranslıdır.

* Hastalıklarla mücadelede hastalık şiddetine bağlı olarak gerektiğinde kimyasal mücadele uygulanmalıdır.