backgrounds

Destan

Destan Tohumu

Avesa tarafından Orta Anadolu’nun taban ve sulu alanları için geliştirmiş, soğuğa dayanıklı, kalitesi ve verimi yüksek bir ekmeklik buğday çeşididir.

Tarımsal Özellikler

  • Orta erkencidir.
  • Kışlık tabiatlı, sulanabilir ve taban alanları içindir.
  • Soğuğa dayanıklı, kurağa orta dayanıklıdır.
  • Yatmaya dayanıklı, kardeşlenme düzeyi yüksektir.
  • Gübrelemeye karşı tepkisi oldukça iyidir.
  • Ortalama verim 450 – 800 kg./da arasında değişmektedir.

Morfolojik Özellikler

  • Bitki Boyu: Orta (90-110 cm)
  • Başak Tipi: Beyaz, kılçıklı
  • Dane: Kırmızı sert

Islah Metodu

  • Seleksiyon
1000 Dane Ağırlığı (g) 29.3 - 39.7
Hektolitre Ağırlığı (kg/hl) 76 - 80
Protein Oranı (%) 12.6 - 14.6
SDS Sedimantasyonu (ml) 40 - 52
Sertlik (PSI) 65
Absorbsiyon (%) 55.5 - 60.0
Un Verimi (%) 68.0 - 74.6
Enerji (W) 130 - 305

 * DESTAN Ekmeklik Buğday Çeşidinin verim ve bazı kalite değerlerinin Orta Anadolu’da yaygın olarak ekilen çeşitlerle kıyaslaması

  Destan Esperya Ahmetağa Bezostaya-ı
Verim (kg/da) 657 582 562 465
Hektolitre (kg/hl) 76 75 77 78
Bin Dane Ağırlığı (g) 37 33 33 41
Un Randımanı (%) 67 65 67 68
Protein Oranı (%) 14 14 13 15
SDS Sedim (ml) 46 51 40 41
Enerji (w) 223 276 195 212

Hastalık ve Zararları :

Doğal epidemi koşullarında bölgenin en önemli hastalıklarından sarı pasa orta dayanıklı, kök ve kök boğazı çürüklüğüne toleranslı, sürme ve rastığa dayanıklıdır.