Avesa Tohumculuk tarafından ıslahedilen beyaz sert ekmeklik buğday çeşidi AKINAY 42 2022 yılında üretim izni almıştır.
AKINAY 42 buğday çeşitimiz alternatif karakterde, beyaz başaklı, beyaz taneli ve kılçıklı bir çeşittir. Çeşitin verim potansiyeli iyi ve kalite değerleri emsallerine göre oldukça yüksektir. Çeşitimiz suya ve azota tepkisi iyi olup uygun gübreleme programları ile kalite ve verimini arttırmaktadır. Özellikle kalite değerleri dikkate alındığında un sanayicilerinin tercih edeceği bir çeşittir. Çeşitimiz güçlü bitki yapısına sahip orta boylu yatmaya dayanıklı ve soğuk zararına toleranslıdır. Dane ve sap verimi yüksek olan çeşitimiz sulu alanlarda ekimi tavsiye edilir.
Başak Tipi: Kılçıklı ve Beyaz
Dane Rengi / Tipi: Beyaz/Sert
Bitki Boyu: 92-102 cm
Gelişme Tabiatı: Alternatif
Erkencilik: Orta-Geç
Orjini: TÜRKİYE
Kardeşlenme: Yüksek
Soğuğa Dayanıklılık: Toleranslı
Kurağa Dayanıklılık: Toleranslı
Yatma Durumu: Dayanıklı
Islahcı Kuruluş: AVESA TOHUMCULUK
Tavsiye Edilen Ekim Miktarı: 18 - 22 kg/da
TAVSİYE EDİLEN Orta Anadolunun sulu alanları, Trakya,
EKİM BÖLGELERİ Güney Marmara ve Geçit kuşağı bölgeleri.
Hektolitre (kg/hl): 76-81
Protein (%): 13,8-15,5
Gluten Oranı (%): 35-40
Gluten İndeksi (%): 77-99
Enerji Alveograf (W): 250-448
SDS Sedimantasyon (ml): 44-59
1000 Dane Ağırlığı (g): 38-43
Doğal epidemi koşullarında bölgenin en önemlihastalıklarından; sarı pasa orta dayanıklı, sürmeve rastığa dayanıklıdır. Kök ve kök boğazı çürüklüğüne töleranslıdır.
* Hastalıklarla mücadelede hastalık şiddetine bağlı olarak gerektiğinde kimyasal mücadele uygulanmalıdır.