backgrounds

Özkaynak Yem Bezelyesi

Özkaynak Yem Bezelyesi

Yem bezelyesi (Pisum sativum var.arvense L.) hayvan beslenmesinde kullanılan tek yıllık, lezzetli bir yem bitkisidir. Yeşil ot, kurutulmuş ot veya silaj olarak tüketilir; tohumları büyükbaş ve kanatlı hayvanların yem rasyonlarına katılarak fabrikasyon yemlerin yapımında kullanılır ya da kırılarak hayvanlara verilebilir. Yem bezelyesi, yeşil aksamının en bol olduğu dönemde toprağa karıştırılarak verimsiz tarlaların ıslahında yeşil gübre olarak da kullanılır.

ÖZKAYNAK yem bezelyesi çeşidinin en büyük avantajı, kışlık arpanın soğuktan zarar görmediği her yerde kışlık olarak ekilebilmesidir. Öldürücü olmayan soğuk zararını, kendini yenileme kabiliyetinin (rejenerasyon) güçlü olması nedeniyle telâfi edebilmektedir. Ot ve tohum verimi genel olarak adî fiğ ve Macar fiğine göre daha üstündür; bu üstünlük kuraklık vb. şartlar kötüleştikçe daha da artmaktadır. Yem bezelyesi saf olarak veya karışım halinde ana ürün, ara ürün ya da ikinci ürün olarak yetiştirilir. Sulu şartlarda ot üretimi veya yeşil gübre amacıyla ikinci ürün olarak yetiştirilmek istendiğinde ana üründen hemen sonra doğrudan anıza ekim yapılması yeterlidir.

ÖZKAYNAK yem bezelyesi ortalama 60-80 cm boylanır; kırmızımsı mor çiçekli; gri renkli ve yuvarlak taneli olup, 1000 tohum ağırlığı 100-150 gramdır.

Ekim Zamanı: Ana ürün için kışlık tahılların ekim zamanı en uygundur.

Ekim Derinliği: Tarla tahıl ekecekmiş gibi hazırlandıktan sonra 5-8 cm yeterlidir ( Tahıllarla aynı )

Sulama: Kışlık olarak ana ürün için ekimlerde sulamaya gerek yoktur; ancak, sulama verimi 2-3 kat artırır; fazla su fusarium (mantar) ve benzeri hastalıkları teşvik eder.

Tohumluk Miktarı: Ot üretimi için 12-15 kg/da olmalıdır. Bu tohumluk miktarlarına ot üretimi için 2-3 kg / da arpa, kışlık yulaf, çavdar veya tritikale karıştırılırsa yatmaya karşı önlem alınmış olur. Eğer ikinci ürün ekilecek tarlada ön bitki karışım için tavsiye edilen bitkilerden biri ise, dökül- müş tohumlar yeterli olacağından ayrıca karışım için tahıllara gerek yoktur.

Gübreleme: Tarlayı ekime hazırlarken (Tohum yatağı hazırlığı) dekara 15 kg DAP (Diamonyumfosfat %18-46) verilmesi yeterlidir. Eğer gübreyi ekim sırasında vermek gerekiyorsa, gübre ile tohumu aynı yatakta buluşturmamaya özen gösterilmelidir. İkinci ürün veya ara ürün için genellikle gübreye gerek yoktur.

İlaçlama: Tohumluk üretilecekse bitkiler çiçeklenmeye başladığında tohum böceği (Bruchus pisorum) erginlerine ve hasattan hemen sonra da tohum içerisindeki larvalara karşı mücadele yapılmalıdır. Ot üretimi için ilaçlamaya gerek yoktur.

Hasat-Harman: Ot hasadı bitkilerdeki baklalardan 2-3 adetinin içini tam doldurduğu dönemde yapılmalıdır. Bitkilerde yatma, kurutma vb. sıkıntılar olacaksa daha erken hasat yapılabilir.

Kuru Ot Verimi: Kıraç şartlarda 200-300 kg / da olur. Bu miktar yağışın yeterli olduğu yıllarda veya sulu şartlarda 600-900 kg/da çıkabilir.

Protein Oranı: Zamanında biçilmiş ve iyi kurutulmuş otunda % 20- 22 ham protein bulunur. Bu miktar tohumlarında % 22 - 25 ham proteine eş değerdir.