backgrounds

Ekmeklik Buğday

Afra

Avesa Tohumculuk tarafından ıslah edilerek geliştirilen kırmızı sert ekmeklik buğday çeşit! “AFRA ” 2020 yılında tescil edilmiştir. Çeşitin verim potansiyeli ve kalite değerleri oldukça yüksektir. Çeşidimiz güçlü bir bitki yapısına sahip olup, geniş adaptasyon kabiliyetiyle, yatmaya dirençli ve soğuğa dayanıklıdır. Dane ve sap verimi yüksek olan çeşidimiz; sulu, taban ve yarı taban alanlarda üretimi tavsiye edilir.

Tarımsal Ve Morfolojik Özellikleri

Verim Yüksek
Başak Tipi Kılçıklı – Beyaz
 Dane Rengi Kırmızı- Sert
 Tipi Bitki Boyu (cm) 95-105
 Gelişme Tabiatı Kışlık
 Erkencilik Orta
 Kardeşlenme Yüksek
 Soğuğa Dayanıklılık Dayanıklı
 Kurağa Dayanıklılık Toleranslı
 Yatma Durumu Dayanıklı
 Islahçı Kuruluş AVESA TOHUMCULUK
 Tavsiye Edilen Ekim Miktarı 18-22 kg

Tavsiye Edilen Ekim Bölgeleri : Orta Anadolu, Trakya, Güney Marmara

Ekim Bölgeleri : Doğu Anadolu ve Geçit Kuşakları

Kalite Özellikleri

Hektolitre (kg/hl)  75.8 – 81.5
Protein (%) 13.8 – 14.6
 Glüten Oranı (%) 27.6 – 31.5
 Glüten İndeksi (%) 92.7 – 99.6
 Enerji Alveograf (W) 252 -312
 SDS Sedimantasyon (mİ) 56 – 69
 1000 Dane Ağırlığı (g) 35.3 – 40.9
 Un Verimi (%) 69.9
 Sertlik (PSI) 77.80
 Absorbsiyon (%) 55.6 – 62.2
Doğal epidemi koşullarında bölgenin en önemli hastalıklarından; sarı pasa toleranslı, sürme  ve rastığa dayanıklıdır. Kök ve kök boğazı çürüklüğüne töleranslıdır.

* Hastalıklarla mücadelede hastalık şiddetine bağlı olarak gerektiğinde kimyasal mücadele uygulanmalıdır. 


Destan

AVESA Tohumculuk tarafından Orta Anadolu’nun taban ve sulu alanları için geliştirmiş, soğuğa dayanıklı, kalitesi ve verimi yüksek bir ekmeklik buğday çeşididir.

Tarımsal Özellikler

  • Orta erkencidir.
  • Kışlık tabiatlı, sulanabilir ve taban alanları içindir.
  • Soğuğa dayanıklı, kurağa orta dayanıklıdır.
  • Yatmaya dayanıklı, kardeşlenme düzeyi yüksektir.
  • Gübrelemeye karşı tepkisi oldukça iyidir.
  • Ortalama verim 450 – 800 kg./da arasında değişmektedir.

Morfolojik Özellikler

  • Bitki Boyu: Orta (90-110 cm)
  • Başak Tipi: Beyaz, kılçıklı
  • Dane: Kırmızı sert

Islah Metodu

  • Seleksiyon
1000 Dane Ağırlığı (g) 29.3 - 39.7
Hektolitre Ağırlığı (kg/hl) 76 - 80
Protein Oranı (%) 12.6 - 14.6
SDS Sedimantasyonu (ml) 40 - 52
Sertlik (PSI) 65
Absorbsiyon (%) 55.5 - 60.0
Un Verimi (%) 68.0 - 74.6
Enerji (W) 130 - 305

 * DESTAN Ekmeklik Buğday Çeşidinin verim ve bazı kalite değerlerinin Orta Anadolu’da yaygın olarak ekilen çeşitlerle kıyaslaması

  Destan Esperya Ahmetağa Bezostaya-ı
Verim (kg/da) 657 582 562 465
Hektolitre (kg/hl) 76 75 77 78
Bin Dane Ağırlığı (g) 37 33 33 41
Un Randımanı (%) 67 65 67 68
Protein Oranı (%) 14 14 13 15
SDS Sedim (ml) 46 51 40 41
Enerji (w) 223 276 195 212

Hastalık ve Zararları :

Doğal epidemi koşullarında bölgenin en önemli hastalıklarından sarı pasa orta dayanıklı, kök ve kök boğazı çürüklüğüne toleranslı, sürme ve rastığa dayanıklıdır.


Cömert

AVESA Tohumculuk tarafından Orta Anadolu’nun taban ve sulu alanları için 2011 yılındatescil ettirilmiş olup kışa dayanıklı, kalitesi ve verimi yüksek bir ekmeklik buğday çeşididir.

Tarımsal Özellikler

  • Orta erkencidir.
  • Kışlık tabiatlı, sulanabilir ve taban alanları içindir.
  • Soğuğa dayanıklı, kurağa orta dayanıklıdır.
  • Yatmaya dayanıklı, kardeşlenme düzeyi yüksektir.
  • Gübrelemeye karşı tepkisi oldukça iyidir.
  • Ortalama verim 434 – 762 kg./da arasında değişmektedir.

Morfolojik Özellikler

  • Bitki Boyu: Orta (85-100 cm)
  • Başak Tipi: Beyaz, kılçıklı
  • Dane: Kırmızı sert

Islah Metodu

  • Seleksiyon

Kalite Özellikleri

1000 Dane Ağırlığı (g) 27.3 - 38.4
Hektolitre Ağırlığı (kg/hl) 75.0 - 79.9
Protein Oranı (%) 12.6 - 15.6
SDS Sedimantasyonu (ml) 41 - 53
Sertlik (PSI) 65
Absorbsiyon (%) 55.5 - 60.0
Un Verimi (%) 68.0 - 74.6
Enerji (W) 143 - 312

Hastalık ve Zararları :

Doğal epidemi koşullarında bölgenin en önemli hastalıklarından sarı pasa orta dayanıklı, kök ve kök boğazı çürüklüğüne toleranslı, sürme ve rastığa dayanıklıdır.

 

* DESTAN Ekmeklik Buğday Çeşidinin verim ve bazı kalite değerlerinin Orta Anadolu’da yaygın olarak ekilen çeşitlerle kıyaslaması

  Cömert Esperya Konya 2002 Bezostaya-ı
Verim (kg/da) 680 602 626 513
Hektolitre (kg/hl) 77 77 78 77
Bin Dane Ağırlığı (g) 33 34 39 37
Un Randımanı (%) 71 70 69 68
Protein Oranı (%) 14 15 14 15
SDS Sedim (ml) 46 49 39 41
Enerji (w) 208 168 160 184

* 2011 yılı Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Tescil Raporu’ndan alınmıştır.